Kamp izkustvenega učenja

01.07.2017

KAMP IZKUSTVENEGA UČENJA ZA OSNOVNOŠOLCE
Dominikov dom na Pohorju
8.-13. julij 2017

V Društvu SMC Maribor smo pripravili program »KAMP IZKUSTVENEGA UČENJA«, ki je zasnovan na vrednotah družbenega življenja in sobivanja. Z različnimi delavnicami in aktivnostmi se bodo obravnavale posamezne vrednote, ki bodo mladim približane na nov način.

Vsak dan se bo pred zajtrkom začel s pol-urno zabavno in rekreativno skupinsko aktivnostjo, ki jo bodo vodili mentorji (ples, bansi, telovadba). Po zajtrku bomo nadaljevali aktivnosti s kratko dramsko ali socialno igro, ki bo predstavljala eno od vrednot: pripadnost skupnosti, preseganje in sprejemanje različnosti, pogum in neustrašnost, enakopravnost ter solidarnost in pomoč drugim. Vsaka od vrednot bo temeljno vodilo posameznega dneva. O njej se bo razpravljalo v posameznih skupinah, ki bodo oblikovane glede na starost udeležencev ter skozi različne igre in delavnice, s pomočjo katerih bodo mladi lažje razumeli in prepoznali potrebo po delovanju na družbeno koristen in odgovoren način. Delavnice in aktivnosti bodo vodili animatorji (srednješolci) pod vodstvom mentorjev. Ob popoldnevih se bodo izvajale delavnice, ki bodo približale šolske vsebine na izkustven in zabaven način: fizikalna delavnica, na kateri bodo na praktični način predstavljene zakonitosti fizike (kot na primer, zakaj se naša koža naježi, ko pridemo iz bazena, čeprav je zunaj toplo, ki bodo nato preskušene tudi ob vodnih igrah) in kemijska delavnica (različni preskusi na podlagi vsakodnevnega življenja), ekološka delavnica, na kateri se bodo otroci seznanili z načeli trajnostnega razvoja ter angleška delavnica, na kateri bomo z angleškimi pesmicami in zgodbami jezik približali našim mladostnikom. En dan pa bomo imeli celodnevni izlet – peš pohod, kjer si bomo sami pripravili kosilo in malici, imeli delavnice ter igre na prostem in se veselili ob vožnji z Easy Jetom, po poti in ob poti pa spoznavali naravne zaklade Pohorja.

Program je načrtovan od 7:45 ure zjutraj pa do 19:00 popoldne. Vsi udeleženci se bodo zbrali do 7:45 in dan začeli s skupno rekreativno aktivnostjo in dvigom zastave; in ob 9:00 nadaljevali z dramsko igro, v kateri bo predstavljena vrednota dneva. Po dramski igri (9:30) se bodo razdelili po posameznih skupinah in skozi igro  nadgrajevali svoje prepoznavanje vrednote. Ob 10:30 bomo udeležencem ponudili malico, po malici pa nadaljevali z ustvarjalnimi delavnicami vse do 12:30, ko sledi odmor za kosilo. Po kosilu se ob 14:00 nadaljuje program z igrami brez meja vse do 15:00, ko se začnejo delavnice, ki trajajo do 18:30 (ob 17:00 je kratek odmor za popoldansko malico), ko se aktivnosti dneva zaključijo in imamo večerjo. Ob 20: 00 uri se ponovno vsi zberemo v igralnici in se družimo ob igrah filmskem ali plesnem- Just Dance večeru. En večer bomo imeli nočni pohod z baklami, ob katerem bomo spoznavali gozd in njegove prebivalce v nočnih urah.

Cilj programa »KAMP IZKUSTVENEGA UČENJA« je zagotoviti aktivno druženje otrok, ki bo obarvano s spoznavanjem in osvajanjem različnih vrednot na nov način, skozi prilagojeno igro in z drugimi delavnicami, ki bodo pripomogle k pridobivanju novih znanj, veščin skozi izkustveno učenje ter obogatile preživljanje počitniških dni.

Delavnice in aktivnosti bodo vodili animatorji Društva SMC. To so srednješolci, ki bodo v programu tudi aktivno sodelovali ob podpori mentorjev.