(NE)VARNA NAVEZNOST

Družinski center Objem
15.03.2017

Na drugem tematskem večeru "(ne)moč odnosa" smo gostili go. Mojco Hojnik, ki nam je pomagala razumeti kaj vse je navezanost in kdaj rečemo, da je ta navezanost varna in kdaj nevarna.

V večer so nas uvedli učenci Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška s svojimi mentorji. Najprej smo slišali “Sonatino” Muzija Klementija, ki jo je na klavirju izvajala Meta Podlesnik Marčič. Na saksofonu nam je Tobija Jakolič zaigral “Peščeni grad” Vida Pupisa in “Berceuse” Marcela Perrina. Kot tretji pa nam je na violini zaigral Vito Bejak Krajnc in sicer “Koncert v madžarskem stilu” Oskarja Riedinga. Vse skupaj je potekalo pod mentorstvom Marije Sedej – pri klavirju in Danijela Lauka.

Predavateljica Mojca Hojnik je magistrica zakonskih in družinskih študij in terapevtka (stažistka) zakonske in družinske terapije. S terapevtskim izobraževanjem je začela na podiplomskem študiju na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je zaključila tudi program izpopolnjevanja Zakonske in družinske terapije. Tekom izobraževanja si je izkušnje pridobivala na Univerzitetnem Kliničnem centru Maribor, na oddelku za psihiatrijo, ter v Salezijanskem mladinskem centru Maribor, pri individualnem delu in obravnavi mladostnikov. Trenutno sodeluje v Družinskem centru Objem in je mentorica socialnih inovatorjev prihodnosti programa SIP.

Uvodoma nam je predavateljica pojasnila, da je za razvoj načina navezanosti posebej pomembno, kako se starši na otroka odzivajo,  ko ta zahteva njihovo pozornost, ker je bodisi v stiski oz. potrebuje čustveno bližino svojih staršev, še posebno matere. Temeljno je, ali bosta mati, pa tudi oče, znala otroka pomiriti in mu nuditi potrebno oporo, da se bo lahko otrok na njiju navezal varno in bo imel občutek ljubljenosti. Šele tedaj bo lahko razvijal zaupanje vase in v druge. Kadar pa starš za otroka oz. njegovo stisko ni dosegljiv in se ne odziva, gre za nevarno navezanost otroka na starša. Taka zavrnitev otroka v potrebi po skrbi in varnosti lahko kasneje v odrasli dobi spremljajo občutki zapuščenosti, zavrženosti, izdajstva in prelomljenega zaupanja, ter predstavljajo rane v navezanosti.