Pripravljalno srečanje v mestu Kecskemet na Madžarskem

Kecskemet
03.06.2018

Minuli vikend je naša mladinska delavka Nives preživela na APVju za nov program poletne izmenjave Erazmus+ v mestu Kecskemet na Madžarskem. V mestu se je srečala še z predstavniki mladinskih organizacij iz 7 različnih držav, gostiteljico Madžarsko, Portugalsko, Romunijo, Ukrajino, Makedonijo, Turčijo in Grčijo.

Na srečanju so mladinski delavci predstavili svoje delo v svojih organizacijah in državah. V pogovoru so si izmenjali izkušnje in tudi težave in dileme pri delu z mladimi.

V dopoldanskem času so pripravili program mladinske E+ izmenjave z naslovom Resolving International Social Conflicts (RISC) – reševanje mednarodnih socialnih konfliktov. V program bodo vključeni mladi iz osmih različnih držav starih med 18 in 30 let. Preko različnih dinamik bodo spoznali socialno problematiko na območju Evrtope, skušali najti rešitve za skupno evropsko prihodnost. Izmenjava, ki bo v mesecu avgustu, bo namenjena spoznavanju držav in njihovih kultur, s tem pa si mladi širijo obzorja in razmišljajo izven stereotipov, ki se oprijemajo narodov. Hkrati pa pridobijo nova poznanstva in sklenejo nova prijateljstva, ki ji v kasnejšem obdobju lahko izkoristijo na svoji izobraževalni ali morda turistični poti. V program so tudi vključili ogled mesta Kecskemet, ki je eno najstarejših mest na Madžarskem, z bogato zgodovino in arhitekturo. Že sama ureditev glavnega mestnega trga priča o pestrosti in verski raznolikosti mesta. Sprehod po mesni promenadi pa je pravo malo romantično doživetje, saj te ob tem spremljajo mogočna drevesa akacije, s cvetjem nasajene gredice in majhne fontane. Vsako ure pa je moč slišati prijetno pritrkavanje zvonov iz mestne hiše. V program so vključili tudi eno dnevni izlet v Budimpešto in obisk bližnje kmetije, kjer jih bo domačin pogostil s pripravo tradicionalne madžarske jedi-bogradžem. Ogledali so si tudi nastanitev, ki jo bomo koristili v mesecu avgustu. Druženje je bilo prijetno, kar se je še posebej izkazalo ob slovesu, saj so odhajali z zagotovilom, da se kmalu spet vidijo, a takrat že v družbi mladih na programu.